onsdag 11 juni 2008

Ledare Kustposten (KA 2 kamratförenings tidning) nr 2 2008

Ibland när jag hör det dova, karaktäristiska mullret från en 200-båts motorer känner jag saknaden av kustartilleriet och den verksamhet som många av oss hade som en daglig gärning. Förutsättningarna att ljudet skall höras där vi bor är att det skall vara kväll eller helg när allt bakgrundsljud som idag finns i det moderna samhället har tystnat. Fortfarande använder tydligen Marinbasen vid vissa tillfällen dessa flytetyg som jag trodde var förpassade till någon form av museiverksamhet.

Andra tillfällen när olika minnen förknippade med kustartilleriet dyker upp är när man bombarderas av TV-reklam och det är ju rätt ofta just nu när fotbollens Europamästerskap sänds i en reklamkanal. Den ena filmsnutten efter den andra utspelas ju i skärgården eller på stranden. Det är inte så att jag saknar den fysiska närheten av hav och skärgård, vi bor strandnära, kan känna lukten av tång och vi ser också ut över Karlskronas västra skärgård ända ut till Hasslö. Det är nog mera minnet av den verksamhet vi sysslade med som jag saknar ibland.

Tänk att en vacker försommardag stå på en ö intill en mätstation vid ett batteri och titta över ett glittrande sommarhav med en kikare. Leta efter målet och målbåten, kolla antalet streck till passerande segelbåtar, ge eldtillstånd, höra knallarna från pjäserna, se nedslagen som vattenkaskader mot den ljusblå himmeln strax ovan horisontlinjen.

För att till viss del bota denna saknad finns det en möjlighet sista helgen i augusti då kamratföreningen inbjuder till kamratföreningsträff i Karlskrona. Vi kommer då att göra en skärgårdstur och besöka såväl Kungsholmen, Drottningskär som det Rörliga kustartillerimuseet på Aspö.

I KA 2 kamratförening har vi ju just sådan verksamhet för en sådan som jag, entledigad officer och numera även entledigad reservofficer i kustartilleriet. Den senaste aktiviteten i föreningen var ett besök vi Beredskapsmuseet i Helsingborg. Ett stort tack till Johan och Marie André som tog emot oss vid besöket samt till Olle Wennerbeck som guidade oss.

En varm och skön sommarhälsning från oss i styrelsen och hoppas att vi ses på kamratföreningsträffen i augusti.