fredag 9 maj 2014

Karlsnäs var målplatsen för O-ringens femte etapp 1965


Här intill logväggen på Karlsnäs var målet för för första Femdagars sista etapp eller O-ringen som man säger nu för tiden. Året var 1965, Leo Gustavsson hade ritat en ny karta i skala 1:25 000. Den var specialritad för orientering, skogen markerades med grön färg och inägorna d v s åkermarken var vit. Banläggare var Mats Harrysson, samma Mats som har gjort ett stort antal TV-program bland annat om Bräkneåns dalgång och glaskonstnärer som verkat i Glasriket. Antalet startande på Femdagars 1965 var ca 165 st.

Nedanstående bilder presenterades i det senaste numret av O-ringen, Tidningen om Världens största orienteringsäventyr. På den vänstra bilden syns målportalen som är placerad i höjd med logens kortsida, d v s logens nordvästra hörn, takfotens hörn syns på bilden. Jag tror att löparen på den vänstra bilden är P.O. Bengtsson, OK Pan. På den högra bilden gratulerar Sven Andersson, Borås Nisse Boman, OK Skärmfinnarna från Skåne som segrade i herrklassen. På den bilden syns också beviset att det är Karlsnäs, jämför fogarna mellan stenarna med de följande bilderna.

På den tiden hade man startkort som stämplades, på startkortet stod starttiden och vid målet noterades måltiden. I sekretariatet kontrollerades sedan stämplarna, måltiden fördes in på kortet och tiden räknades ut, allt gjordes för hand. Sekretariatspersonalen satt inne i logen och startkorten lämnades in genom ett av  de fönsterförsedda öppningarna i muren. Nämnas kan att sekretariatschef var Bengt Mauritzson som under sin korta orienteringskarriär även hann med att var ordförande i Skogsvandrarna. Bengt blev ju sedan journalist på Sydöstran, Blekinge Läns Tidning och slutligen Radio Blekinge.




På framsidan av O-ringen-tidningen ser vi segraren och tvåan i damklassen vid Femdagars i Eksjö 1972. Ulla Lindqvist från OK Tjärnen besegrade Birgitta Olsson, nu mera Ronneby OK. Både Ulla och Birgitta tillhörde den tidens världselit. Birgitta gör det än i dag i klassen D70.