fredag 21 augusti 2015

Orienteringsnostalgi inför söndagens Vittuskavle

FK Vittus inbjuder på söndag till ungdomsstafett för 36:e gången, antingen har man räknat fel eller så har man inte arrangerat kavlen/stafetten alla år. För 55 år sedan arrangerade de en ungdomsbudkavle, det hette budkavle på den tiden.

Samlingen för start var på idrottsplatsen Blå Port, den låg nedanför Bryggarberget där idag Sven Jeppsons bilfirma ligger. Som framgår av kartan nedan var första växel på en smal grusväg enligt kartan, idag går där den stora fyrfiliga infarten till Trossö. På kartan, intill växeln står det slakteri, idag huserar Friskis & Svettis i en av byggnaderna. Växel två och målet var på Wämöslätten.

Vissa saker kommer jag ihåg glasklart, det är en skada som gamla orienterare har, t.ex. när jag passerade fyren på Bryggarberget på väg ned mot andra kontrollen och när jag växlade över till Mats Harrysson på Wämöslätten.

Kartan var då 1960 relativt modern eftersom det var färg på den, skogen markerades med grön färg. Det var dock en s.k. backstreckskarta. Höjderna markerades med backstreck och berg-i-dagen med små liggande parentestecken iden riktning/sträckning som berget hade. Kurvkartorna här i Blekinge kom sedan under 1960-talet i form de s.k. grönsaksbladen, den då moderna fältkartan.

Som ni ser fick man rita in banan själv för hand efter en mallkarta, ni ser att jag använde tekniken endast ringar med streck i mellan kontrollerna utan siffror, allt för det skulle gå så fort som möjligt. Det var t.o.m. så att man tog isär en kulspetspenna använde bleckpatronen som man klippte av, den var av plast, längden fick inte vara längre än till andra leden på pekfingret. Man satte fast den på pekfingret med isolerband, sporttejp var ännu inte uppfunnet.

Sträcka 2 på FK Vittus ungdomsbudkavle 1960:
Som vanligt, klicka på kartan så blir den större.

På baksidan av kartan kan ni läsa mina anteckningar, Börje Pihlkvist sprang första sträckan, uppvuxen i Kallinge och bor idag i Växjö. För er i den yngre generationen så är han kusin med Olof, Jon och Jakobs Nilssons mamma. Börje var generalsekreterare för Femdagars (O-ringen) när Blekinge arrangerade 1984. Sista sträckan sprang Mats Harrysson också uppvuxen i Kallinge och bor också i Växjö. Mats är kanske mer känd som TV-/filmfotograf för SVT och TV4 än som orienterare.